Leczo warzywne

Składniki:
– papryka żółta, zielona, czerwona po 1 szt.,
– 2 cebule,
– 3 pomidory,
– 1 średnia cukinia,
– olej,
– sól, pieprz, paryka słodka, paryka ostra, czosnek.
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory i dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami. Leczo można podawać z chlebem.
Zupa krem z dyni

Składniki:
– 1 kg dyni,
– 1 marchew,
– 1 cebula,
– 3 szklanki bulionu drobiowego,
– 3 ząbki czosnku,
– 4 łyżki śmietany 18%,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– natka pietruszki do dekoracji
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Marchew, czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę z oliwek i smażyć ok. 3 minuty. Następnie warzywa zalać bulionem i gotować ok. pół godziny. Gdy warzywa będą miękkie, całość rozdrobnić blenderem, dodając w międzyczasie śmietanę, aż zupa osiągnie konstystencję kremu. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, udekorować natką pietruszki.
Koktajl owocowo-orzechowy

Składniki:
– 1 banan,
– 1 kiwi,
– 200 ml mleka,
– garść orzechów włoskich,
– odrobina soku z cytryny.
Wykonanie:
Orzechy obrać, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny i odstawić na min. 8 godzin. Po odcedzeniu wrzucić do blendera, dodać mleko, kiwi i banana. Całość blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gulasz z piersi kurczaka

Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka,
– 1 cebula,
– 1 marchew,
– 3 ząbki czosnku,
– 100 ml bulionu drobiowego lub wody,
– 2 łyżki koncentratu pomidrowego,
– 2 łyżki śmietany 30%,
– 1 łyżka mąki,
– olej,
– sól, pieprz.
Wykonanie:
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchew obrać i pokroić w drobne paski. Mięso opruszyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzany na patelni olej i lekko zarumienić. Do piersi dodać marchew, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zarumienienia. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion lub wodę i mąkę. Składniki dokładnie wymieszać i dusić ok. 10 minut. Gulasz można podawać z kaszą lub makaronem.
Ciasto marchewkowe

Składniki:
– 4 duże marchewki,
– 250 g mąki,
– 250 g cukru,
– 1,5 szklanki oleju,
– 4 jajka,
– 2 łyżeczki sody,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– szczypta soli,
– cukier puder.
Wykonanie:
Jajka utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę i olej. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (jeśli jest zbyt soczysta, odcisnąć troszkę soku). Dodać marchew, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do masy i ubijać przez 2 minuty. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.