Przepisy z wykorzystaniem polskich owoców i warzyw

Leczo warzywne

Składniki:

– papryka żółta, zielona, czerwona po 1 szt.,

– 2 cebule,

– 3 pomidory,

– 1 średnia cukinia,

– olej,

– sól, pieprz, paryka słodka, paryka ostra, czosnek.

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory i dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku przyprawami. Leczo można podawać z chlebem.


Zupa krem z dyni

Składniki:

– 1 kg dyni,

– 1 marchew,

– 1 cebula,

– 3 szklanki bulionu drobiowego,

– 3 ząbki czosnku,

– 4 łyżki śmietany 18%,

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– natka pietruszki do dekoracji

– sól, pieprz.

Wykonanie:

Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Marchew, czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Składniki przełożyć do garnka, dodać oliwę z oliwek i smażyć ok. 3 minuty. Następnie warzywa zalać bulionem i gotować ok. pół godziny. Gdy warzywa będą miękkie, całość rozdrobnić blenderem, dodając w międzyczasie śmietanę, aż zupa osiągnie konstystencję kremu. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, udekorować natką pietruszki.


Koktajl owocowo-orzechowy

Składniki:

– 1 banan,

– 1 kiwi,

– 200 ml mleka,

– garść orzechów włoskich,

– odrobina soku z cytryny.

Wykonanie:

Orzechy obrać, zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny i odstawić na min. 8 godzin. Po odcedzeniu wrzucić do blendera, dodać mleko, kiwi i banana. Całość blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.


Gulasz z piersi kurczaka

Składniki:

– 1 podwójna pierś z kurczaka,

– 1 cebula,

– 1 marchew,

– 3 ząbki czosnku,

– 100 ml bulionu drobiowego lub wody,

– 2 łyżki koncentratu pomidrowego,

– 2 łyżki śmietany 30%,

– 1 łyżka mąki,
– olej,

– sól, pieprz.

Wykonanie:

Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i marchew obrać i pokroić w drobne paski. Mięso opruszyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzany na patelni olej i lekko zarumienić. Do piersi dodać marchew, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do zarumienienia. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion lub wodę i mąkę. Składniki dokładnie wymieszać i dusić ok. 10 minut. Gulasz można podawać z kaszą lub makaronem.


Ciasto marchewkowe

Składniki:

– 4 duże marchewki,

– 250 g mąki,

– 250 g cukru,

– 1,5 szklanki oleju,

– 4 jajka,

– 2 łyżeczki sody,

– 2 łyżeczki cynamonu,

– szczypta soli,

– cukier puder.

Wykonanie:

Jajka utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę i olej. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (jeśli jest zbyt soczysta, odcisnąć troszkę soku). Dodać marchew, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do masy i ubijać przez 2 minuty. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40 minut w 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.