Według dietetyków, w okresie zimowym senior powinien przyjmować 5 posiłków dziennie bogatych w witaminy A i C oraz minerały takie jak żelazo, cynk, magnez. O tej porze roku, dieta musi być zbilansowana i obfita w produkty dobrej jakości. Powinna dostarczać organizmowi więcej energii i składników odżywczych, które uchronią seniora przed infekcjami. Zimą bazujemy głównie na nabiale, a warzywa i owoce możemy znaleźć w spiżarni, w przetworzonej formie. Pamiętajmy również o produktach bogatych w witaminy z grupy B, np. orzechy lub kiełki, które zapobiegają złemu nastrojowi.
Dieta zimowa powinna składać się z rozgrzewających posiłków oraz być bogata w takie produkty jak:
- gotowane i duszone warzywa – dynia, marchew, czosnek, ziemniaki, por, cebula, pietruszka,
- warzywa strączkowe – groch, fasola,
- owoce przetworzone – kompoty, dżemy, konfitury, soki owocowe,
- herbatki korzenne – z cynamonem, imbirem, koprem włoskim, lukrecją,
- przyprawy – kardamon, imbir, goździki, czarnuszka, kozieradka, anyż, owoce dzikiej róży.